Assassins Creed

Assassins Creed är en spelserie från fransk/kanadensiska företaget UBISOFT. Det har hittills utvecklat fyra delar i spelserien: Assassins Creed 1 och Assassins Creed 2 som fått två spinoffs i Brotherhood och Revelations. Det femte spelet Assassins Creed 3 kommer till hösten 2012. Spelet utspelar sig bland annat i en nära framtid där man spelar som karaktären Desmond Miles en bartender som blivit kidnappad av en mystisk forskningsgrupp som genomför egendomliga tester på honom. De använder sig av en apparat som heter ”Animus” för att komma åt Desmonds förfäders minnen. Man har forskat fram att alla ens förfäders historia finns inkodat i varje persons DNA och genom apparaten Animus kan man återuppleva förfädernas liv och äventyr. Du får genom Desmond uppleva olika tider i historien genom hans förfäder. Eftersom Desmonds förfäder har haft viktiga roller genom historien får man uppleva olika storhetstider och träffa flera viktiga personer i historien. Varje spel fokuserar på en specifik region och tid. I första spelet får man uppleva världen genom Desmonds förfader Altair som levde under det 3:e korståget år 1191. Man får besöka tre städer Acre, Damaskus och Jerusalem. Varje stad är uppbyggd utifrån historisk forskning och arkeologiska utgrävningar från den tiden för att skapa så verklighetstrogna kopior som möjligt. Allt från arkitektur till mode är omsorgsfullt återgivet. Det är en fantastisk känsla att gå runt i städerna och känna historiens vindslag.

Utvecklarna har lagt in faktatexter om många historiska platser i spelet så att du kan läsa på information om vad du ser när du går runt i städerna. Altair är lönnmördare och har som uppdrag att lönnmörda specifika personer och måste därför samla information i varje stad om vart han kan hitta sitt offer. I spelet visar det sig att det finns två grupper som har en stark rivalitet genom historien. Den ena gruppen är de så kallade Assassins (lönnmördare) och den andra gruppen är The Templars (tempelriddare). Båda grupperna är ute efter en större sanning om en hemlig civilisation som hjälpt människor i historien genom artefakter som har använts av olika härskare för att få mycket makt, som till exempel olika påvar och Napoleon.

I Assassins Creed 2 får du besöka städer som Florens och Venedig under sena 1400-talet som Desmonds förfader Ezio Auditore da Firenze. Ezio är en charmig ung man med livet framför sig ända till han märker att en grupp (tempelriddarna) vill hans familj illa. Hans liv vänds upp och ner och han måste ta hjälp av familjens vänner som Leonardo da Vinci och Machiavelli för att hämnas på tempelriddarna. Återigen får man hela tiden fakta kring vilka människor man träffar och vilka historiska platser man besöker. Man får även ta del av hjälpmedel som da Vincis mytomspunna flygmaskin för att kunna utföra vissa uppdrag. När man är i Venedig får man även besöka den kända karneval som firades en gång om året och ta del av festligheterna och förklädnaderna. I Rom upplever du Fransmännens belägring och familjen Borgias järngrepp om Vatikanen. Den historiska förankringen i berättelsen i spelet är något anpassad för att spelets huvudkaraktär ska passa in, men de flesta karaktärerna man stöter på har funnits och har sin egen historiska faktatext som man kan läsa om i spelet för att få reda på vem karaktären var i verkligheten.

Varje Assassins Creed spel ger därmed en inblick i olika historiska epoker och städer och skapar ett starkt element av utforskande frihet vilket är unikt för spelmediet eftersom du helt själv bestämmer hur du vill utforska de historiska städerna. Andra städer man besöker som Ezio i senare spel är Rom och Istanbul.


Hur spelar man? För att ta sig runt i städerna har man använt sig av det moderna inslaget parkour, vilket betyder att man kan klättra upp och hoppa från byggnader. Parkour går ut på att ta sig så snabbt fram som möjligt till fots och även ta sig över tillsynes omöjliga hinder genom att klättra och hoppa. Som spelkaraktären tar du dig lätt upp för byggnader och springer på tak för att enkelt få en bra översikt av staden. Ikoniska byggnader i horisonten gör det lätt för en att veta vilket håll man springer åt i staden. Du har även en karta som som är låst till en början och för att låsa upp delar av den måste du klättra upp på den högsta byggnaden eller tornet i en stadsdel för att få en översyn och därmed låsa upp en bit av kartan. I städerna har du huvuduppdrag och sidouppdrag. Huvuduppdragen är de uppdrag som för ”huvudstoryn” framåt medan sidouppdrag är småuppgifter som staden kryllar av. Det kan vara att lönnmörda en viss person, prata en man till rätta som varit otrogen, till att lämna ett brev från en person till en annan. Sidouppdragen får staden att kännas levande eftersom det är vanliga människor med huvudsakligen vanliga problem som ber om din hjälp. Många av huvuduppdragen består av ett lönnmord vilket innebär att man måste planera hur man ska gå tillväga för att utföra lönnmordet så diskret som möjligt. Du kan ta hjälp av de tidsenliga prostituerade för att distrahera ditt offers vakter för att sedan smyga bakom ditt offer för att tyst utföra din uppgift. Ett annat sätt kan vara att följa ditt offer ovanifrån genom att springa från hustak till hustak för att vid rätt tillfälle slänga dig över ditt offer från ovan. Det är ofta upp till dig att bestämma hur du vill utföra din uppgift.


Genre: Äventyr

Åldersgräns: 18 år

Pedagogiska ingångar:

SO / Historia:

Assassins Creed är en historielektion i sig. Jag hade gärna tagit med mig spelet och visat på en lektion. Bara genom att gå på gatorna i spelets städer kan man visa hur det kunde se ut i en stad på den tiden.

”Vad är det för skillnad mellan städerna vi ser i spelet och städer idag? Vad har förändrats och vad är sig likt?”

Bild:

Titta på modet och arkitekturen och diskutera vad som har förändrats och vad som är kvar. Designa nya byggnader eller kläder utifrån det gamla modet som visas i spelet.

8 reaktioner på ”Assassins Creed

 1. Hej! Min 11-åring är mycket nyfiken på Assassains creed men det visade sig ju vara 18-årsgräns…Är det mycket våldsamma inslag? Har du tips på andra liknande spel (historiska inslag och fin grafik)? Stort Tack på förhand!

  1. Hej Emma!

   Assassins Creed serien har fantastiska spel om man vill uppleva historiska platser och städer. Spelet är dock fokuserat på lönnmord och innehåller en hel del blod och brutala ”avrättningar”. Jag skulle säga att det kan vara bra att titta på spelet, genom till exempel youtube, som förälder innan man köper det till någon under minst 15 år. Du som förälder bestämmer vad ditt barn ska spela och uppleva. Men jag kan visa ett exempel från senaste Assassins Creed Unity. Tryck på Youtubelänken under, sekvensen som jag tänker mest på är 8:50 in i filmklippet. Men se helst hela filmen. Filmen innehåller även ett kommentatorspår av en av utvecklarna som berättar om spelets uppdrag.

   Jag har tyvärr inget spel som har samma element som Assassins creed så som parkouren, historiaanknytningen etc. Jag vet inte vilken specifik konsol ni har. Om det är ett Playstation 3 eller Xbox 360 så finns det ett spel från 2008 som heter Prince of Persia som är från samma spelföretag (Ubisoft). Det ska inte vara något blod i det och du slåss inte mot människor i spelet och det har parkour-element. Spelet är dock lite mer fokuserat på Tusen och en natt fantasy, mer än riktiga historiska referenser. http://en.wikipedia.org/wiki/Prince_of_Persia_(2008_video_game)

   Ett annat alternativ är att han kan skulle kunna prova mer strategiska spel med stark historieanknytning som till exempel Civilization 5 som dock är på dator. http://en.wikipedia.org/wiki/Civilization_V
   Men det är ett spel där du får föra din civilisation fram genom historien genom olika val, diplomati och erövringar. Det är väldigt populärt och inte för svårt för att lära sig som 10åring.

   Båda spelen är dock inte något substitut för ett Assassins Creed-spel, men det är alternativ.

   Hoppas du fått lite mer kött på benen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s