RPG (Role Playing Game / Rollspel)

RPG (Rollspel)

Role Playing Game är som det antyder ett spel där man spelar en roll. Jag kommer därför kalla genren för Rollspel i texten. Spelen låter dig oftast skapa en helt egen karaktär som du kan bestämma utseende, kön och kroppsbyggnad på, men även ras (exempelvis alv, orch, människa, ödla) om det finns flera i spelets värld.

Du väljer själv om du vill skapa en roll som antingen är lik dig själv eller ett alter ego. I ett rollspel får du sedan utforska spelvärlden som spelet utspelar sig i. Spelet kan antingen ge dig en bestämd väg du ska gå (oftast för att ge spelets berättelse större plats) eller så får du fritt vandra runt och bestämma själv vart du ska ta dig i spelvärlden.

XP (experience points / erfarenhetspoäng)

För att ”utveckla” dig själv samlar du XP (experience points / erfarenhetspoäng). Du får XP genom att prata med andra i berättelsen och spelvärlden och utföra de uppdrag och tjänster som de har och ber om. Du kan även få XP genom att undersöka världen och hitta nya platser. När man fått ihop tillräckligt med XP så går man upp en ”level” (nivå) vilket innebär att man får nya möjligheter att utveckla sin karaktär genom att lära sig nya egenskaper som till exempel ”styrka”, ”magi”, ”intelligens”, diplomati” etc.

Moraliska val

Fler och fler Rollspel tar in den moraliska möjligheten att bli ”god” eller ”ond”. Det bedöms utifrån hur du spelar spelet genom till exempel vilka tal-alternativ (vad du väljer att säga till andra karaktärer utifrån förbestämda val i dialoger) du väljer när du pratar med andra karaktärer. Du kan vara trevlig och karismatisk i dina svar eller så kan du vara arrogant och otrevlig vilket leder till olika konsekvenser.

Din moraliska sida kan bestämmas genom vilka du till exempel har ihjäl eller låter leva vid olika bestämda moraliska valpunkter i spelet. En aspekt av att till exempel välja att dräpa vissa personer i ett rollspel är att det ofta har konsekvenser i hur folk ser på dig och hur din berättelse utvecklas. Andra moraliska dilemman som kan uppstå är om du till exempel väljer att låta en skurk överleva då även det kan ha konsekvenser. Samma person kan nämligen i framtiden kanske ha ihjäl flera andra personer då du inte stoppade honom/henne första gången. Konsekvenserna av dina moraliska val är ofta strikt korigraferade av de som skapat spelet och berättelsen och de är därför inte slumpmässiga. Vissa spel har mer utvecklade, eller rättare sagt invecklade, moraliska dilemman än andra. Dina moraliska val kan i vissa spel speglas utseendemässigt, vilket innebär att din karaktär får ett mer elakt utseende om du är ond och vice versa om du är god.


Pedagogiska ingångar:

Rollspel påminner mycket om vanliga livet eftersom man ska skaffa sig erfarenheter och kunskap för att komma vidare i både livet och skolan. Skolan kan påminna om ett rollspel eftersom man måste klara vissa ”mål” och ha vissa ”förmågor” för ta sig vidare till nästa årskurs (nivå) i livet. Genom att nå nästa nivå i livet så öppnas nya möjligheter och man får nya egenskaper som människa. Genom att föra ett samtal kring det här med en elev som är väldigt spelintresserad så kan man få eleven att förstå varför man går i skolan och varför vi lär oss.

Eftersom det blir mer och mer vanligt med moraliska dilemman så kan man ta upp diskussionen om vad som är gott och vad som är ont och vem är det som bestämmer det?


Kända RPG:n

Skyrim

Final Fantasy

Mass Effect


 

Baldurs Gate

 

World of Warcraft


 

Fable

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s