Skyrim (The Elder Scrolls V)

Skyrim är femte delen spelserien ”The Elder Scrolls”. Spelet utspelar sig i Skyrim som är inspirerat av vikingatiden och nordiska landskap. Vad som är unikt med spelet Skyrim är dess stora yta som man kan spela på. Du har en värld som är över 40 kvadratkilometer att röra dig fritt i. Världen består av allt från små byar till större städer och olika naturtyper som berg, landsbygder, tallskogar, snöiga tundraområdenoch arktiska slätter. Hela världen är fylld av invånare, men även djur som är typiska för kallare områden. Spelet handlar om din spelkaraktär som visar sig ha kommit till ett inbördeskrigs härjat Skyrim för att uppfylla profetian om ”the Dragonborn” (Drakfödd). Efter att man dödat sin första drake som hotar den första staden man besöker uppdagas det att man har en unik magisk drakkraft. Som ”Dragonborn” ska du rädda Skyrim från draken Alduin som har kommit för att förgöra hela landet men på din väg blir det många sidospår i form av sidouppdrag, gruvor som kan utforskas och möten, på både landsbygden och i städer, med folket som bor i landet. Världen är väldigt levande och folket anpassar sig efter hur mycket erfarenhet och hur långt du har kommit i spelet. Ett exempel är barderna på de lokala pubarna som börjar sjunga sånger om din storhet som ”Dragonborn” (lyssna på sången i youtube-klippet nedan).


Hur spelar man?

Som spelare får du skapa en egen karaktär genom att justera kön, ras, utseende och egenskaper (styrka, intelligens, karisma etc.). Sen ger du dig ut i världen där du stöter på NPC:s (None playable characters / Datastyrda) karaktärer som ger dig alla möjliga uppdrag. Det kan vara allt från att döda stora drakar till att leverera brev för en kvinna till hennes föräldrar som hon inte sett på länge. Du kan antingen välja att följa ”huvuduppdraget” eller bara helt enkelt gå runt i världen och se vad du stöter på. Du kan utveckla egenskaper som magiker, krigare eller tjuv och folket i världen kommer att bemöta dig därefter. Du kan prata med alla du möter och de har ofta något som de behöver hjälp med.


Genre: RPG Äventyr

Åldersgräns: 18 år

pedagogiska ingångar:
Historia: Diskutera hur vikingatiden var och vad eleven ser för likheter och skillnader mellan spelet och verkligheten.
Geografi/biologi: diskutera naturen och djuren. Hur ser naturen ut i ett kallare klimat, varför finns det inga träd vid de högre bergstopparna?
Musik: vad var bardernas roll förr i tiden och hur skriver man musik som berättar en historia.

2 reaktioner på ”Skyrim (The Elder Scrolls V)

  1. Skapa berättelser utifrån spelet. Spela in när du vandrar genom staden, filma dig själv framför en grön skärm och vips så är du i staden. Skriv sagor och filmatisera dessa…

    1. Ja, det är väldigt bra idéer. Med lite know-how och teknik kan man göra fantastiska saker!

      Jag har märkt att om man vill att de ska skapa berättelser utifrån ett spel så är det bra att skapa ramar för berättelsen. Ramar som hur många karaktärer som ska vara med, vad har de för egenskaper, vad är berättelsens stora ”problem” och hur ska det lösas etc. Genom att de skapat stommen innan de börjar skriva kan de lättare skriva ner sin spelberättelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s